Tijdens het bezoek, dat de Koningin en haar gevolg op 30 april 2003 aan Deventer en Wijhe, hebben gebracht, werd in de Grote Kerk van Wijhe door een groot gemengd koor het lied “Mensen gevraagd” gezongen; de tekst van het lied is van Coert Poort, de muziek van Jan van den Oever.
“Mensen gevraagd” komt ook voor op de “Oeverture”- CD.
Het koor bestond uit 120 personen en was samengesteld uit 6 koren, afkomstig uit Olst, Wijhe en Wesepe; dirigente was Bea Schreurs uit Wezep en het koor werd aan de vleugel begeleid door Peter Witteveen uit Heerde.

De Oeverture CD en de media

In de media heeft de Oeverture-cd veel aandacht gekregen.
Dat begon al vlak na het uitbrengen van de cd met een leuk artikel in De Stentor, compleet met grote foto, waarop Jan van den Oever en zijn aan de cd meewerkende (-zingende) dochter –Gea Stam- en zoon Bram, te zien waren. Verder hebben alle huis-aan-huis-bladen in Kampen e.o. er wel enkele regels aan gewijd.
In het Nederlands Dagblad werd de cd door Peter Sneep gerecenseerd; hij schrijft o.m.: “Van den Oevers wortels in de toneelwereld zijn in de muziek op de cd Oeverture goed te horen. Het lied “Mensen gevraagd” (het “Koninklijk lied”, zie boven) bijvoorbeeld, begint en eindigt met een a capella uitroep: “Mensen gevraagd, er worden mensen gevraagd, ja dringend mensen gevraagd”. Je zou er zo het toneel mee opkunnen. Ook de manier waarop van den Oever met toonsoorten speelt, doet musicalachtig aan, net als het gebruik van jazzy akkoorden (door de begeleiding) en de speelse tekstplaatsing”.
Verder hebben er veel interviews plaatsgevonden, vooral bij de diverse lokale omroepen.
Uiteraard besteedde Omroep IJsselmond te Kampen er veel aandacht aan, temeer omdat Jan van den Oever bij die omroep presentator is van een klassiekgetint programma, “Klassiekaal” geheten en van "Oeverture" een programma met licht-klassieke klanken.
Hij was verder te gast in een geestelijk programma van Loko, de lokale omroep van Wezep en Oldebroek e.o. en ook in een dergelijk programma bij Loe, de lokale omroep van Elburg e.o.
In het programma “Hoogtij” van radio Oost viel ook een interview met van den Oever over de Oeverture-cd te beluisteren.
Henk Samplonius, presentator van o.m. gewijde muziek bij radio Flevoland, was zo enthousiast over de cd, dat hij Jan van den Oever uitnodigde voor een speciale uitzending van gewijde muziek op 2e Paasdag 2003. Een uurlang mocht van den Oever over zijn cd vertellen en werden er uiteraard enkele liederen gedraaid. De presentator zei de cd prachtig te vinden en vertelde ook dat de cd direct tussen het vele aanbod opviel; hij roemde de eenvoud, de toegankelijkheid en de transparantie van zowel de tekst als de muziek van de liederen: “dit moet vele mensen aanspreken !” zei hij.


Jan van den Oever | Oeverture | 2005 - 2017 | Contact